Natrium metabisulfitt 100 g Na2S2O5  E223

Natrium metabisulfitt 100 g

Na2S2O5 E223

Varenr: 102777
49,-
ikke på lager (0 dager)

Du er 1 500 kroner unna å få FRI FRAKT!*

Beskrivelse
Beskrivelse

Natrium metabisulfitt (Na2S2O5) er en kjemisk forbindelse som ofte brukes i øl- og vinproduksjon, samt i andre næringsmiddelindustrier og rengjøringsmidler. Den har flere viktige funksjoner, inkludert som antioksidant, konserveringsmiddel og desinfiseringsmiddel.


Ølproduksjon

I ølbrygging brukes natrium metabisulfitt sjelden direkte, men det lignende stoffet kaliummetabisulfitt kan brukes for å fjerne klor og kloramin fra bryggevannet, som kan gi dårlig smak og påvirke gjæringsprosessen negativt. Det omdannes til sulfitt når det løses opp i vann, og det er sulfitten som binder seg til klor og kloramin for å fjerne dem.


Vinproduksjon

Natrium metabisulfitt brukes oftere i vinproduksjon og har flere formål:


Antimikrobiell Agent: Det hjelper til med å forhindre vekst av uønskede bakterier og villgjær før og under gjæringsprosessen.

Antioksidant: Det beskytter vinen mot oksydasjon, noe som kan føre til fargeendringer og tap av friskhet.

Konserveringsmiddel: Det bidrar til å bevare vinen og forlenge holdbarheten ved å forhindre at mikroorganismer vokser.

For å fjerne gjærceller: Etter gjæring kan natrium metabisulfitt brukes for å hjelpe til med å fjerne gjærceller fra vinen.

Andre bruksområder

Konserveringsmiddel i Mat: Det brukes i en rekke matvarer som tørket frukt og grønnsaker, for å bevare fargen og forhindre vekst av mikroorganismer.

Rengjørings- og desinfiseringsmiddel: I industrien brukes det som et desinfiseringsmiddel, spesielt i vannbehandling.

Fotografering: Det brukes som et fikseringsmiddel i fotografering.

Laboratorier: Det brukes som et reagens i enkelte kjemiske analyser og eksperimenter.

Viktige Hensyn

 

Når man bruker natrium metabisulfitt, er det viktig å håndtere det forsiktig, da det kan frigi svoveldioksidgass (SO2), som kan være irriterende for øyne, hud og luftveier. Det er også viktig å måle nøye og følge anbefalte doseringer for å unngå negative effekter på smak og aroma av drikken. Allergiske reaksjoner på sulfitter er også mulige, selv om de er sjeldne.

 

Doseringen av natrium metabisulfitt varierer avhengig av hva det skal brukes til, og det er viktig å følge retningslinjer nøye for å unngå overdosering.
Her er noen generelle retningslinjer for dosering i øl- og vinproduksjon:

Vinproduksjon

For å drepe villgjær og bakterier før gjæring: 1-2 gram per 10 liter vin, oppløst i vann. Dette bør etterfølges av en ventetid på minst 24 timer før tilsetting av vinens hovedgjær.

Som en antioksidant og for å bevare fargen: 0.1–0.3 gram per 10 liter vin.

For å bevare vinen etter gjæring og før tapping: 0.1–0.5 gram per 10 liter vin, avhengig av vinstilen og nivået av restsuksker.

Ølproduksjon

For å fjerne klor/kloramin fra vann: 0.1 gram per 10 liter vann. Dette bør tilsettes før du begynner bryggeprosessen og vil reagere umiddelbart for å fjerne klor og kloramin.

Generelle hensyn

Sjekk pH: Natrium metabisulfitt er mer effektivt i sure løsninger. I vin er dette vanligvis ikke et problem, men det er verdt å være oppmerksom på.

Unngå overdosering: For mye natrium metabisulfitt kan føre til en svovel- eller "antennet fyrstikk" aroma i den ferdige drikken, noe som er uønsket.

Individuell sensitivitet: Noen mennesker er svært følsomme for sulfitter, og for høye nivåer kan føre til allergiske reaksjoner.

Det er viktig å merke seg at disse er generelle retningslinjer, og det anbefales å konsultere spesifikke oppskrifter eller veiledninger for ditt spesifikke brygg eller vin for å få nøyaktige doseringsanbefalinger. Det er også viktig å bruke nøyaktige måleinstrumenter for å sikre at du ikke overdosere